wtorek, 29 października 2013

OCET JABŁKOWY LEKARSTWEM NA WSZYSTKO

Wiele osób używa octu w dużych ilościach w potrawach i przetworach. Ocet winny lub biały destylowany zawierają składniki niszczące organizm, np kwas octowy. Kwas octowy wchodzący w skład ostu destylowanego niszczy czerwone krwinki,powoduje anemię, zakłóca procesy trawienne i zaburza proces prawidłowego przyswajania pokarmu.Powoduje marskość wątroby, wrzodowe zapalenie jelita grubego itp.(zwracam na to uwagę amatorów marynowanych ogórków, grzybków, różnych kiszonych sałatek). Radzę unikać octu spirytusowego i winnego, aby nie mieć problemów ze strony układu pokarmowego.
   Zupełnie inne wartości posiada ocet jabłkowy. Zawiera w swoim składzie kwas jabłkowy. Kwas zawarty w occie jabłkowym łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi tworzy glikogen. Glikogen działa zbawiennie na nasz układ krwionośny, reguluje cykl menstruacyjny, sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek.Najważniejsze jest to ,że ocet jabłkowy zawiera wysoką ilość potasu, który pomaga nam wytworzyć potrzebną nam energię, wyciszyć układ nerwowy i uregulować pracę hormonów. Wszyscy mogą pić ocet jabłkowy- Ci chorzy i zdrowi a nawet kobiety w ciąży. Jest lekarstwem na silne urazy,zapalenie stawów, półpasiec, nocą potliwość, oparzenia ,nadciśnienie, ból głowy a najważniejsze dla nas kobiet wspomaga odchudzanie:) (Przed każdym posiłkiem wypijać 1 szklankę przegotowanej wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego) W naszej rodzinie wszyscy pijemy ocet jabłkowy i potrzebujemy go dosyć dużo , więc w okresie jesiennym kiedy mamy swoje jabłka przygotowujemy ocet jabłkowy na cały rok:) Dodajemy go do sałatek i pijemy z wodą. Dopiero w tym roku wpadliśmy na to żeby marynować w occie jabłkowym grzyby i nie dość ,że są pyszne to jeszcze zdrowe:). Można go kupić w sklepie, należy tylko pamiętać ,ze to nie ocet o smaku jabłkowym tylko ocet z jabłek. Przepis na ocet jabłkowy znajdziecie  w internecie, ja przygotowuję go tak : Myję jabłka, wycinam gniazdka i kroję w plasterki , zapełniam nimi duży słój ( tak 3/4 jabłek) Zalewam wodą przegotowaną z cukrem ( na 1 litr wody 5 łyżek cukru) odstawiam w ciepłe miejsce. Należy codziennie mieszać jabłka. Odcedzamy po ok. 2 tygodniach(  może być wcześniej tak po 10 dniach)Przelewamy przez gazę do drugiego naczynia. Ocet jest gotowy wtedy gdy płyn zjaśnieje.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz